Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
04 mars 2019 11:19
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom det skulle bli flertall for å si opp EØS-avtalen, må det holdes en ny folkeavstemning om EU-medlemskap, mener Høyre.

De siste månedene har debatten om EØS-avtalen blusset opp, ikke minst fordi datoen for brexit nærmer seg.

Misnøyen med avtalen har de siste årene vokst kraftig i LO. Blant annet har flere avdelinger av det mektige Fellesforbundet tatt til orde for å si opp avtalen, noe som øker muligheten for at forbundet snur på landsmøtet til høsten. Også i Frp har motstanden vokst.

– Eneste alternativ

Nå tar Høyre bladet fra munnen. I utkastet til utenrikspolitisk resolusjon som skal vedtas på landsmøtet neste helg, sier partiet rett ut at det eneste alternativet til EØS-avtalen er et fullverdig norsk medlemskap i EU.

– Dersom det blir aktuelt, må det avholdes folkeavstemning om norsk EU-medlemskap, heter det i utkastet.

– Vi mener det samme som vi gikk til valg på i 2017, det eneste alternativet til EØS-avtalen er å faktisk sitte ved bordet med stemmerett som fullverdig medlem av EU, sier Høyres stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim til NTB.

Men debatten er ikke aktuell nå, sier han og presiserer at dersom det skulle bli flertall for å si opp EØS-avtalen, vil det være en situasjon for seg selv.

– Høyre har som et langsiktig mål at Norge skal bli medlem av EU, og hvis en slik debatt kommer opp igjen, må den forankres gjennom en folkeavstemning. Hovedjobben nå er å forsvare norske distriktsarbeidsplasser mot venstresidens angrep på EØS-avtalen, sier Soleim.

Reagerer

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum reagerer ikke uventet på Høyre-utspillet.

– Dette viser at de nekter å gi opp sin drøm om å gjøre Norge til medlem av EU. Høyre er ikke interessert i å styrke Norges interesser gjennom bedre avtaler, men ønsker tettest mulig forpliktelse til Brussel gjennom norsk EU-medlemskap, sier Vedum til NTB.

Han mener utspillet er et forsøk fra Høyre på å skremme fagbevegelsen, andre partier og vanlige folk fra å ønske mer nasjonal styring enn det dagens EØS-avtale gir rom for.

– Vi vil at folket i Norge skal styre i Norge, sier Vedum.

Også Nei til EU tilbakeviser Høyres EU-omkamp.

– Valget står ikke mellom EØS og EU-medlemskap, men mellom EØS og en mer likestilt handelsavtale med EU. Hvis Høyre faktisk ønsker kunnskap og debatt om Norges forhold til EU, burde de støtte forslaget som nå er til behandling i Stortinget om å utrede alternativer til EØS, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland.

Advarte

I sin tale til NHOs årskonferanse i januar advarte statsminister Erna Solberg (H) om å sette EØS-avtalen i spill.

– Skapes det usikkerhet om EØS-avtalen, så skapes det ikke bare usikkerhet om jobbene i eksportnæringene. Det skapes usikkerhet for hele det norske samfunnet, sa Solberg.

Enn så lenge er det klart flertall på Stortinget for EØS. Både Høyre, Arbeiderpartiet, KrF og Venstre ønsker å beholde avtalen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Denne bekymringen for fylkesøkonomien er berettiget. Som lokalpolitiker som har vært vara i samferdselsutvalget har jeg fulgt økonomien i fylket ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøFlaskehalsar som er inne er forbi Veblungsnres, Brustuglia på E136,  3 bruer på RV70, E39 Volda til Ørsta. I tillegg ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrEn flaskehals er en trafikkhindring. Og her er ferger utvilsomt den virkelig store flaskehalsen. Hva mener du en flaskehals er?Jeg ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøDu veit inderlig vel kva ein flaskehals er.Kva er ditt forslag til korleis Noreg skal nå klimamåla sine?Frank Sve fikk ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrDu viser til klimamål og rapporter, og til konsekvenser for framtidig veibygging. Om du mener alvor med at flaskehalser må ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøI ein uttale til mellom anna E39 Ålesund til Molde, eller omvendt, uttaler Transportforvaltning Midt i SVV (05.03.24) mellom anna, ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse