Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
17 september 2021 13:29
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Mikhail Nilov, Pexels.com
Illustrasjonsfoto: Mikhail Nilov, Pexels.com
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Noe må vi selvsagt tåle, vi som stikker hodet frem, enten det er som folkevalgte eller som profesjonelle aktører i det offentlige rom. For min egen del har jeg fått høre hvor meningsløst og bortkastet det er å kjempe for det innbyggerne ønsker, både når det gjelder sykehus, skjevfordeling og regiongrenser, bare for å ta noen få eksempler. For å ta noen av de snilleste versjonene:

– Det er vår egen skyld at vi ikke får mer til Nordmøre, vi må jo slåss mer for sakene våre.

– Du må jo forstå at det ikke blir noe bedre i Trøndelag, de slåss da like mye der.

– Nå må du slutte å mase om sykehus, det var jo Nordmøre som ville ha fellessykehus.

Og nå på slutten av valgkampen i år opplevde jeg å bli beskyldt for både løgn og «trumpisme», og det for å ha gjengitt faktiske hendelser som kunne dokumenteres både i protokoller og i redigerte medier.

Det som er interessant med de kommentarene jeg har gjengitt her, er ikke at de er spesielt stygge. Langt ifra. Det som er interessant med disse kommentarene, er at dette er slikt som etablerte politikere og personer som uttrykker seg i kraft av sin stilling og sine verv kan finne på å si. Folk som «burde vite bedre». Folk som «burde vite bedre» oppfordrer altså til at folkevalgte skal slåss i stedet for å argumentere saklig og samle et flertall for det felles beste. Folk som «burde vite bedre» mener at befolkningen skal slå seg til ro med at vi risikerer å miste sykehuset vårt på Nordmøre fordi noen som antagelig også «burde vite bedre» en gang valgte en dødfødt strategi uten å spørre innbyggerne hva de ønsket. Og nå ser jeg at folk som «burde vite bedre» altså mener at «vanlige folk» skal tenke gjennom måten de kommuniserer på i det offentlige ordskiftet.

Det er selvfølgelig ikke greit at noen sender private trakasserende meldinger til personer som de er uenige med. Absolutt ikke. La oss alle være tydelige på det: Det er ikke greit å trakassere noen, uansett grunn, og det er ikke greit å sende trakasserende private meldinger til noen. Sånn. Men så er det det offentlige ordskiftet, da. Det er noe annet enn private meldinger, og det offentlige ordskiftet vil vi vel gjerne ta vare på i et åpent og demokratisk samfunn hvor vi legger stor vekt på ytringsfriheten. Vil vi ikke? Vi skal selvfølgelig tenke over hvordan vi uttrykker oss. Vi skal være saklige og etterrettelige. Og vi skal skille mellom person og sak. Men så lenge vi gjør det, så er det at flest mulig tar del i det offentlige ordskiftet av det gode, ikke av det onde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjer noe med samfunnet når man opplever motgang over tid, når man ikke når frem på saklig vis, og når man sitter igjen med følelsen av å bli oversett, og at man ikke betyr noe.

Hvis vi vil ta utfordringene i samfunnet vårt på alvor, må vi ta tak i det som forårsaker problemene. Det er ikke noe poeng i å prøve å fjerne symptomene, hvis vi ikke tar tak i det egentlige problemet. Hvis vi stilner samfunnsdebatten som foregår i det offentlig rom uten å gjøre noe med det folk er opptatt av, så fjerner vi ikke problemet, og vi fjerner egentlig ikke debatten heller. Vi bare gjemmer den. Og hva skjer med debattklimaet da? Dersom det som blir sagt ikke er synlig, og dermed ikke ligger åpent for korrektiv utenfra heller?

Det er en mulighet som vi bør være mer redd for enn hva som faktisk blir sagt i det offentlige rom. For det som er sagt i det offentlige rom, det kjenner vi ihvertfall til, og kan til en viss grad forsvare oss mot. Men beskyldninger som blir gjentatt utenfor det offentlige rom, det er det mye vanskeligere å beskytte oss mot.

Da synes jeg faktisk det er mye verre hvis de som «burde vite bedre» bruker all sin tyngde på å overkjøre «vanlige folk», fordi de «som burde vite bedre» misliker debatten. At debatten foregår på en ordentlig måte er vi alle tjent med, men om vi skal rydde opp i debattformen så er det viktig at vi ikke knuser debatten i samme slengen. Da er vi på ville veier.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Havets sølv – kystens gull
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

@Rolf Erik PedersenBevilgningene til Nye Veier og SVV kommer fra den samme pengesekk som vi alle finansierer – skattepengene. Det er ikke ...
@Terje SundsbøSve har rett I at vi har nok penger til å bygge mye vei.Men å bygge en standard vi ikke ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden 17. mai-appell
Så enig. Det har gått i feil retning helt siden 1994, hvor EU vennlige partier har godkjent over 13000 direktiver ...
Nils Hagseth 5 dager siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 11 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte