Annonse
Annonse
Del på Facebook
Forsvarets maritimte patruljefly P3 Orion og kystvaktfartøyet KV Bergen ute ved Osebergfeltet i Nordsjøen. Forsvaret har økt tilstedeværelse og synlighet på norsk sokkel med patruljer og tilstedeværelse med soldater, fartøy, fly og sensorer på overflaten, i luften, på land og under vann. Foto: Forsvaret / NTB
Forsvarets maritimte patruljefly P3 Orion og kystvaktfartøyet KV Bergen ute ved Osebergfeltet i Nordsjøen. Forsvaret har økt tilstedeværelse og synlighet på norsk sokkel med patruljer og tilstedeværelse med soldater, fartøy, fly og sensorer på overflaten, i luften, på land og under vann. Foto: Forsvaret / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Vi lever i en urolig tid nå. Det er krig i Europa og sikkerheten vår er truet. Vi må sette Heimevernssoldater til å passe oljebasene våre på land, mens  kysten ligger vidåpen på grunn av at vi har lagt  ned Kystheimevernet. 

Ubåter og overflatefartøy passer på oljeriggene.

annonse

 I disse urolige tider gjeninnførte regjeringen taket på nettolønnsordningen for fraktfarten fra januar i år. Fraktfarten har de siste årene har tatt inn flere norske sjøfolk enn de har gjort på mange år. Sjøfolk som er kritiske for vernet av kysten i den situasjonen vi er i nå. I tillegg har norske offiserer med lønn over kr 750 000 i året blitt 5 prosent dyrere. 

Rederiene sliter på grunn av at de betaler mer for norske sjøfolk i skarp konkurranse med andre land som subsidierer sine sjøfolk langt mer enn i Norge. Det vil føre til færre norske sjøfolk i alle kategorier.

I en tid der vi trenger norske sjøfolk i alle stillinger ombord, så  tvinger altså myndighetene arbeidsgiver til å ta inn utenlandske sjøfolk for å sette norske sjøfolk på land på grunn av de økte avgiftene som staten krever inn.

Arbeidsgivere, politikere og arbeidere på land og på båter langs kysten er nå fortvilet og enda mer usikre på fremtiden. 

Jeg skal ikke ta stilling til om det er rett eller galt med grunnrenteskatten på lakseanleggene. Men legger man til de andre skattene opp på den, så forstår man at den får konsekvenser. Vi ser det allerede nå. Kystrederi avbestiller nybygg og nye arbeidsplasser forsvinner. Leverandørindustrien fortviler og mange får nå så mange avbestillinger på varer og tjenester, at konkurs er en realitet som stadig nærmer seg for mange.

Vi lever som sagt i en urolig tid. Privatøkonomien blir dårligere og faste utgifter som strøm og bankrenter går opp. Matvareprisene er langt høyere i dag enn for ett år siden. Dette får konsekvenser for alle, men spesielt for de som hadde lite fra før. Strømstøtte er ikke tilstrekkelig til å bøte på situasjonen.

annonse

Forsvinner arbeidsplasser  på sjø og land i tillegg, får det store konsekvenser for samfunn langs kysten og ute i distriktene. Bygder blir fraflyttet og skoler og sosiale arenaer blir lagt ned. 

Jeg har i over seks år kjempet for norske lønns– og arbeidsvilkår. Det ser ut til at vi nå skal få det, men det gjenstår å se hvordan det blir. 

Samtidig har jeg sagt i disse årene at vi må sikre og utvikle nettolønnsordningen. Taket må fjernes for alle segment og den må få en bunnlinje så den blir forutsigbar for arbeidsgiver og arbeidstaker. Desverre så ser det ut som at mange politikere tror at innfører man norske lønns– og arbeidsvilkår så trenger man ikke nettolønnsordningen. Det er ikke slik. 

Norske lønns– og arbeidsvilkår vil slå inn for fartøy som er registrert i NOR ( Norsk Skipsregister) og som går i norsk farvann:

 • enkelte kystfartøy
 • offshoreflåten som går inn og ut fra baser i Norge og ut på sokkelen
 • passasjertrafikken som kun går mellom norske havner
 • utenlandske skip som oppholder seg i Norsk farvann over en viss periode.

Kystfartøy, offshore fartøy og passasjerbåter som går ut av norsk farvann og Deep Sea-segmentet (utenriksfart) er avhengig av nettolønnsordningen i konkurranse med utenlandske rederi.  De sliter nå. 

Det fremstår som at mange tror at i kystfarten er det kun østeuropeere og fillipinere, så det har ikke noe å si. Det stemmer ikke helt. Mange norske sjøfolk, alt fra kapteiner til matroser, kokker, maskinister,  lærlinger og kadetter, risikerer nå å gå i land. I en tid der norske sjøfolk kan spille en viktig rolle for sikkerhet langs kysten så velger regjeringen å sette de i land. Det er helt uforståelig. 

Det bygger opp til opprør langs kysten. Det er det er det siste Norge trenger i den urolige tiden vi lever i.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Steinar Johansen · 1 måneder siden
  Utrolig godt skrevet av Jan 
  Han treffer spikeren midt på hodet 
  Nå er det heller ikke bare på kysten de brygger opp til opprør 
  Regjeringa vi har driver den mest usosiale politikk ever i Norge 
  Man merker det på lommeboka , man ser det i media og man ser det på omfordelings politikken de fører 
  Hvem rammes hardest ? Jo de aller svakeste i samfunnet er det 
  handikappede
  https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/dww0K1/stoere-regjeringen-fjerner-boligstoette-til-utviklingshemmede-katastrofe
  aksjeeiernesmåsparerne tar de 
  https://www.nrk.no/norge/har-okt-aksjeskatten-med-20-prosent_-_-rammer-smasparerne-hardere-enn-rikingene-1.16144543

  At SP kan være med på dette, det er det få personer som forstår 
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Det er mange gode grunner for å bygge ut fergeavløsingsprosjekter, slik som Møreaksen. Bl.a. fordi fergebommer er nede mesteparten av ...
Rune Kristiansen 2 dager siden Folket er ikke til for staten
Frp skuffer ikke. Å kutte mottak av kvoteflyktninger er ikke mindre enn umenneskelig og dette tankesettet gjennomsyres partiet av. 50 øre ...
Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte