Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Sirin Stav, 1. kandidat for Oslo MDG
Ytring
08 juni 2023 10:35
Del på Facebook
Foto: Carina Johansen / NTB
Foto: Carina Johansen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er ikke farlig at barna i hovedstaden får mer grønnsaker og frukt på menyen. Hva er det Senterpartiets Jenny Klinge er så redd for?

I dag er nordmenns kjøttforbruk dobbelt så høyt som da mine foreldre vokste opp på 50- og 60-tallet. Faktisk spiser vi nå mer kjøtt og mindre frukt og grønt enn noen gang. Burgere og kjøtt pushes på oss overalt, også fra Statens eget opplysningskontor for egg og kjøtt, bedre kjent som matprat.no. For pølser er politikk.

Annonse
Annonse

Oslo sendte nylig vår handlingsplan for mer sunn, bærekraftig og plantebasert mat på høring. Her foreslår vi å servere barna våre grønt og fisk i barnehager, i tråd med miljø- og helsefaglige kostholdsråd. De som vil skal selvsagt kunne ta med kjøtt hjemmefra. Det vil også gjøres unntak ved spesielle anledninger og høytider.

Det får Jenny Klinge og Senterpartiet til å se rødt. Og aller helst rødt kjøtt kan det virke som. Det burde det ikke. Det er ikke sunt å spise for mye rødt og prosessert kjøtt: Det øker sjansen for hjertesykdom, hjerneslag, diabetes og høyt blodtrykk, og kreft.

Samfunnsgevinsten av å følge kostrådene er beregnet til vanvittige 154 milliarder kroner – hvert eneste år! Og det er uten at miljø og dyrevelferd er tatt med.

Oslo er jo en mangfoldig by, og kjøttfri mat er også inkluderende på tvers av religioner, livssyn, og også for en del allergier, noe også helsedirektoratet anbefaler. Da kan alle barna spise sammen. Vi vet også at sunne kostholdsvaner etableres veldig tidlig, og det gir til og med bedre psykisk helse senere.

Klinge hevder at vi serverer «bytter ut det norske innholdet på tallerkenen med stadig flere utenlandske matvarer». Dette er feil. Mye av den plantebaserte maten som allerede serveres i flere av Oslos barnehager er i hovedsak basert på norske sesongbaserte, gode råvarer, som grønnsaker, frukt, belgvekster, fisk og korn. Mye er økologisk. Og barna digger det!

I tillegg er det meste av norsk kjøttproduksjon basert på en massiv import av kraftfôr ofte med rasering av regnskog som konsekvens. Både FNs klimapanel, FNs naturpanel, de 400 forskerne bak nye nordiske kostholdsrådene og Klimakur 2030 – som løfter frem kjøttkutt som det absolutt mest effektive klimatiltaket vi kan gjøre.

Annonse
Annonse

Derfor har vi i Oslo allerede innført vegetarmat som standardvalg og på alle kommunens arrangementer. Folk kan få kjøtt, men demå be om det. Vi har også vegetardag i kantinene våre. Vi har også innført gratis, kjøttfri skolemat.

Hvis våre innkjøp kan bidra til litt økt etterspørsel av det grønnsaksbøndene lager, og litt mindre etterspørsel av kraftfôrbasert kjøtt, så er det kjempebra.

I stedet for å angripe et forslag om sunn mat her i Oslo, helt i tråd med faglige råd, bør Klinge svare for hva Sp i regjering gjør for å sikre økt selvforsyning og sunn, bærekraftig matproduksjon i Norge?

Her er tre forslag av meg: Legg ned det statssubsidierte opplysningskontoret for kjøtt, og kutt heller momsen på frukt og grønt og innfør heller gratis, bærekraftig skolemat i hele landet.

Satsing på plantekost er nemlig en nøkkel for å øke selvforsyningen, fra dagens 35 prosent til opp mot 80 prosent. Vi får ti ganger så mye mat fra et jorde dersom vi dyrker planter vi kan spise selv, enn om plantene skal bli til melk og kjøtt først. Samtidig frigjøres arealer både i Norge og utlandet til natur.

Nå øker prisen på frukt og grønt kraftig, mens kun én av fem får i seg “fem om dagen”. Det kan ikke være sånn at det er de med feitest lommebok som har råd til den sunneste maten. La oss heller plassere ansvaret for sunn, rimelig og miljøvennlig mat der det hører hjemme: Hos oss politikere.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 30 minutter siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 5 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse