Det er ikke uten grunn at vi i Høyre skvetter litt når vi hører Arbeiderpartiet snakke om ungdomsgaranti for å hjelpe flere inn i arbeid. Sist Ap satt i regjering innførte de en ventetidsgaranti som aldri ble innfridd, en kreftgaranti som ikke ga resultater og en verdighetsgaranti uten innhold.
Det er bra at Arbeiderpartiet vil følge opp Solberg-regjeringens arbeid med å gi flere unge muligheter i arbeidslivet. Men det hjelper lite med slagord hvis ikke politikken følger etter. Ap stemte konsekvent mot den politikken som ga resultater da Høyre satt i regjering. De var mot innføring av fraværsgrense på videregående skole for å sikre at flere gjennomførte hele skoleløpet og med det ikke falt utenfor videre utdanning eller arbeid. De var mot aktivitetsplikt for unge på sosialhjelp, som med det fikk tilbud om opplæring, utdanning eller arbeid. De var mot å endre arbeidsavklaringspenger til unge under 24 år, som gjorde at unge på arbeidsavklaring hadde like mye eller mer i inntekt enn jevnaldrende og dermed dårlige incentiver for å komme seg inn i utdanning eller jobb.
Arbeiderpartiets Marte Mjøs Persen og Torbjørn Vereid skriver i KSU at flere unge skal i arbeid gjennom ungdomsgarantien, men har få andre forslag enn å omprioritere saksbehandlere innenfor eksisterende budsjett. Siden regjeringen tydeligvis ikke prioriterer penger til å oppfylle garantien, skal Høyre gi noen gode råd gratis slik at ikke ungdomsgarantien blir nok et innholdsløst løfte fra et parti som lover mye, men leverer lite.
Behold fraværsgrensen. Da Solberg-regjeringen innførte fraværsgrense i videregående skole gikk fraværet ned med 27 prosent, elevene lærte mer og rekordmange fullfører nå videregående. De som fullfører videregående, har langt større muligheter til å mestre både livet og arbeidslivet. Uten fullført videregående øker sannsynligheten for å falle i utenforskap. Likevel vedtok Arbeiderpartiets landsmøte å skrote fraværsgrensen. Med dette reverserer Arbeiderpartiet en skolepolitikk som fungerer; som har fått fraværet ned og som bidrar til at flere fullfører. Det er dumt å slutte med det som skal til for at unge klarer seg i et arbeidsliv som stadig stiller strengere krav til kompetanse.
I tillegg bør vi senke tersklen for å komme inn i arbeidslivet. Regelverket for innleie og ansettelser har tidvis vært så strengt at arbeidsgivere har vegret seg for å ansette mennesker med lite arbeidserfaring eller hull i CVen. Hele 40 prosent av de som får seg jobb gjennom et bemanningsbyrå kommer fra arbeidsledighet. Alternativet for mange av dem er ikke en fast og full stilling, men arbeidsledighet og utenforskap. Likevel innfører Arbeiderpartiet nå et innleieforbud og fjernet den generelle muligheten for midlertidige ansettelser. Da hjelper det ikke at Arbeiderpartiet lover flere ansatte på NAV, hvis man har fjernet alle stillingene de i utenforskap kan prøve seg i.
I dag står alt for mange utenfor arbeid og utdanning. Når bedriftene skriker etter arbeidskraft, kan vi ikke se på at folk som vil jobbe blir sittende utenfor. Høyre håper Arbeiderpartiet lytter til Høyres råd. God sommer!
Les også
Flere unge skal i arbeid