Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Rasmus Rasmussen
Ytring
11 september 2023 10:10
Del på Facebook
Illustrasjon: Rambøll
Illustrasjon: Rambøll
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Trolig fra min studietid på 70-tallet minnes jeg en artikkel på baksiden av «Bergens Tidende», som omtalte en sak fra «Jyllandsposten». Den omhandlet en ung student som nettopp ganske overraskende hadde vunnet en pris i en vitenskapskonkurranse, utelukkende på grunn av en meningsmåling.

Studenten hadde intervjuet 50 personer angående et kjemisk stoff, og hadde en lang liste med viktige momenter som beskrev dette stoffet. Jeg husker selvsagt ikke detaljert, men her kommer et lite bruddstykke.

Annonse
Annonse

Stoffet er dødelig ved innånding, det kan være årsak til jorderosjon, det kan forårsake at metall ruster, det er trafikkfarlig og øker bilers bremselengde, det er funnet i celler på døende kreftpasienter, osv.

Hele 48 personer valgte svaralternativet at stoffet burde forbys, mens én hadde valgt «vet ikke». Den siste personen, en av studentens lærere, valgte derimot svaralternativet at stoffet burde bevares. Læreren påpekte at stoffet, omtalt som dihydrogenmonoksid, i dagligtale kalles vann.

Det siste året har lokalavisene hatt flere meningsmålinger omkring Fergefri E39 Møreaksen, som går mellom Breivika i Ålesund og Bolsønes i Molde. Her ble traséen valgt i 2014, og Stortinget tok prosjektet inn i Norsk Transportplan i 2017. Nå er det beslutningen i Stortinget om bevilgning som gjenstår.

Annonse
Annonse

Avisene har likevel valgt å gjøre dette til et vesentlig tema i høstens lokalvalg, og langt flere enn meg lurer på hvorfor. På tross av at avisene selv har gjort dette til et hett tema, er det i enkelte aviser vanskelig å slippe til med synspunkter.

Når det gjelder avisenes meningsmålinger har jeg en berettiget mistanke om at de som har utarbeidet svaralternativene ikke selv forstår hva svarene betyr. Slik som spørsmål av typen «Bygging av Møreaksen på E39 bør skrinlegges for godt», og lignende. Avisenes forsøk på å forklare hva svarene innebærer er også lite overbevisende. Stort bedre blir det ikke når politikere forsøker seg.

Men på tross av så mange meningsmålinger er det fortsatt én jeg savner. Når får vi svaret på hva folket mener om fergefrie fastlandsforbindelser til øyene Otrøya og Gossen? Dette er absolutt et viktig spørsmål ved lokalvalget. Eller mener avisene at dette svaret følger av meningsmålingene om Fergefri E39 Møreaksen (Breivika-Bolsønes)? Alle disse har vist et flertall for de fergefrie fjordkryssingsalternativene.

Ønsker folket at Møre og Romsdal fylkeskommune skal bruke milliarder av egne penger, ønsker folket at staten skal ta regningen, eller ønsker folket at disse øyene ikke skal få fergefri fastlandsforbindelse?

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 13 dager siden
  Stor oppslutning om Møreaksen: 

  https://www.tk.no/vil-ha-moreaksen-inn-i-nasjonal-transportplan/s/5-51-1422712
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 20 dager siden
  Nei til Møreaksen = Nei til Breivika – Ørskogfjellet også. Enkelt og greitt.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 20 dager siden
  Meningsmålinger viser at hele 96% vil forby dihydrogenmonoksid.

  Andre meningsmålinger viser at det er flertall for fergefri kryssing av Romsdalsfjorden.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 3 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse