Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
07 august 2024 10:00
Del på Facebook
I mai 1961 tok Autoservice i bruk sitt nye og moderne bygg ved Wilhelm Dalls vei. Disponent Bjørn Smeby øverst til høyre. (TK / Nasjonalbiblioteket)
I mai 1961 tok Autoservice i bruk sitt nye og moderne bygg ved Wilhelm Dalls vei. Disponent Bjørn Smeby øverst til høyre. (TK / Nasjonalbiblioteket)

I oktober 1960 ble bilsalget etter krigen frigitt hvor alle kunne få kjøpt seg bil. Bjørn Smeby, som blant annet forhandlet Opel, hadde planene klare med Bilgården, et nytt og stort bygg ved Wilhelm Dalls vei.

I slutten av mai 1961 var det store og moderne bygget klart til å tas i bruk med en grunnflate på 1600 kvm. Bygget var planlagt sammen med eksperter fra Oslo og var bygd etter de nyeste prinsipper. Allerede etter få måneders drift forelå det planer og andre byggetrinn for å utvide verkstedhallen kraftig.

Tidligere hadde Autoservice lokaler ved Esso-stasjonen i Bendixens gate ned i byen. Enkelte kunder skjønte ikke at Smeby bygget et nytt bygg helt «på landet». Smeby hadde svart at de gjerne kunne møte opp ved Esso-stasjonen hvis de var interessert i ny bil, så kunne han kjøre dem til nybygget i Wilhelm Dalls vei. Etter kort tid skjønte de fleste at Smeby hadde vært framsynt både med tidspunkt og plassering av bygget. Utover 1960-tallet økte bilsalget mye.

Autoservice ble en sentral forhandler for Opel, Vauxhall, Bedford og senere Toyota, som ble det dominerende bilmerket. De hadde også Mercedes en stund fra midten av 1980-tallet, som de skilte ut i et eget firma med andre lokaler. Det moderne bygget ved Wilhelm Dalls vei ble lagt godt merke til. På 2000-tallet kom det nye eiere av Autoservice. I 2016 flyttet de til Løkkemyra, hvor de fortsatt er en sentral Toyota forhandler på Nordmøre.

Bjørn Smeby ble også en sentral eier av Kristiansund Frei Billag og andre busselskaper på Nordmøre, men det er en annen historie. Smeby eide også Gummiservice, som først på 1970-tallet overtok lokalene til Kristiansund Lettmetall i Vikan.

Esso-stasjonen i Bendixens gate var de tidligere lokalene for Smebys bilsalg. Foto: Nils WilliamsEsso-stasjonen i Bendixens gate var de tidligere lokalene for Smebys bilsalg. Foto: Nils WilliamsHøsten 1961 ble bilsalget frigitt i Norge og dannet grunnlaget for en stor salgsvekst. (TK / Nasjonalbiblioteket)Høsten 1961 ble bilsalget frigitt i Norge og dannet grunnlaget for en stor salgsvekst. (TK / Nasjonalbiblioteket)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse