Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
08 august 2024 10:00
Del på Facebook
Artikkel og annonse i Romsdalsposten 26.10.1967 med den første mobiltelefonen som ble solgt av Oddstøl.
Artikkel og annonse i Romsdalsposten 26.10.1967 med den første mobiltelefonen som ble solgt av Oddstøl.

I dagens digitale verden er mobiltelefonen et sentralt og viktig kommunikasjonsmiddel for de fleste. Den første mobiltelefonen som ble tatt i bruk i Kristiansund var solgt av Oddstøl i 1967, men dette var selvfølgelig en helt annen telefon enn i dag.

Oddstøl var en foregangsbedrift på mange områder og var ofte tidlig ute med ny teknologi. I 1967 fikk firmaets daglige leder Sverre Oddstøl, i kraft av sin ingeniørkompetanse, autorisasjon nr. 8 i Norge for salg av mobiltelefoner.

I Romsdalsposten 26. oktober 1967 var det en reportasje hvor Oddstøl kunne formidle kontakt på mobiltelefonen med bilferja «Driva» på sambandet Kvalvåg-Kvisvik og kommunerepresentant Jonas Skipnes på Skardsøya i Aure.

Dette var en meget stor telefon som kunne leveres i to utgaver, Simplex og Duplex. Telefonene veide nesten 30 kilo og det var bare en offentlig kanal som var tilgjengelig for alle. P.g.a. høy pris ble telefonen i begynnelsen kjøpt av kunder i drosje- og ambulansenæringen. Drosjene i Kristiansund, Smøla, Tustna og Averøy ble lettere tilgjengelige for publikum etter at de fikk telefon i kjøretøyene.

Ap-radiotelefon var det mest populære merket. De første telefonene kostet kr. 25.000,-, som tilsvarte en årslønn for mange. Mot slutten av 1970-årene var prisen redusert til kr. 12.000,- og vekten til 10 kilo.

En av de gamle mobiltelefonene sammenlignet med dagens avanserte mobiltelefoner, som passer i lomma. (Bildemontasje: Terje Holm)En av de gamle mobiltelefonene sammenlignet med dagens avanserte mobiltelefoner, som passer i lomma. (Bildemontasje: Terje Holm)

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse