Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
20 august 2024 10:00
Del på Facebook
Tandberg Huldra 9 fra slutten av 1960-tallet var ett av flaggskipene med rør og transistorer. Det gav en varm og fyldig lyd. (Brosjyrebilde)
Tandberg Huldra 9 fra slutten av 1960-tallet var ett av flaggskipene med rør og transistorer. Det gav en varm og fyldig lyd. (Brosjyrebilde)

For mange som vokste opp på 1960- og 1970-tallet var musikk og stereoanlegg en stor interesse som krydret hverdagen. Tandberg var selve flaggskipet innen moderne stereoanlegg på denne tiden.

Tandberg ble grunnlagt av sivilingeniør Vebjørn Tandberg i 1933. Det startet med rørradioer og etter hvert kom det produkter med de kjente navnene Sølvsuper og Huldra. Båndopptakere ble også tidlig en suksess for Tandberg, først spolebåndopptakere og senere kassettspillere.

For oss ungdommene startet det med en enkel platespiller som senere ble byttet til en gammel rørradio med separat platespiller. Da vi fikk sommerjobb ble det spart til Sølvsuper stereoradio og senere Huldra stereoradio, ofte med Tandberg høyttalere. Flere av oss hadde også en Tandberg spolebåndopptaker en del år før kassettspilleren tok over.

Utover 1970-tallet kom de japanske merkene for fullt og konkurrerte ut Tandberg på pris. Den stolte norske fabrikken fra 1933 gikk da dessverre konkurs i 1978. I ettertid har gamle Tandberg-produkter blitt populære på bruktmarkedet. I tillegg til god lyd hadde de et elegant design som pyntet opp i rommet.

Tandberg Huldra 10 var en av toppmodellene først på 1970-tallet. (Brosjyrebilde)Tandberg Huldra 10 var en av toppmodellene først på 1970-tallet. (Brosjyrebilde)

Tandberg kunne levere hele stereoanlegg med receiver, båndopptaker og høyttalere. Platespiller måtte kjøpes av et annet merke. Garrard var populær rundt 1970. (Brosjyrebilde)Tandberg kunne levere hele stereoanlegg med receiver, båndopptaker og høyttalere. Platespiller måtte kjøpes av et annet merke. Garrard var populær rundt 1970. (Brosjyrebilde)

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse