Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Arne Grødahl, Kristiansund Arbeiderparti
Ytring
10 september 2021 19:10
Del på Facebook
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg er glad Stig Anders Ohrvik ikke gjentar løgnen om at Jens Stoltenberg satte som krav at det skulle være fellessykehus som betingelse for å redde føde og akutt den gangen det ble vedtatt å legge ned de to avdelingene på styremøte i helseforetaket på Vikaneset.

Og dette er ikke Arbeiderpartiets indre liv. Dette skjedd i full offentlighet når det var regjeringsforhandlinger med SV og Sp. Stoltenberg brøt av forhandlingene. Møtte pressen og ga et tydelig offentlig signal. Akutt og føde i Kristiansund skulle bestå.

Uten betingelser. Senere måtte både styre og direktør som foreslo nedleggelsen gå av. Hadde ikke Stoltenberg gjort dette ville føde og akutt vært nedlagt i snart ti år.

Når det gjelder historien rundt hvorfor ansatte i Kristiansund gikk for fellessykehus så fikk jeg det fortalt av lege Ralph Herter på et åpent møte i bystyresalen. Det gjorde sterkt inntrykk på meg når han fortalte om hvor slitne de ansatte følte seg. Hvordan det gikk utover motivasjonen. Dette var forklaringen på hvorfor de gikk for et felles sykehus. Jeg forstod veldig godt hva han mente og respekterte det valget. Nå er det godt mulig at Ralph og jeg er enige om at det ikke var noen god ide.

Politikerne på Nordmøre sluttet seg også til tanken om fellessykehus. Hvor sterk den politiske prosessen var den gangen er jeg usikker på men alle parti og kommuner på Nordmøre sluttet opp om dette synet. Slik jeg har fått det gjenfortalt så kom vedtaket som følge av at det etablerte seg en forståelse av at det var sikreste måten å trygge tilbudet. De la selvsagt opp en premiss i vedtakene om plassering. Som også statssekretær Roger Ingebrigtsen gjorde da han sa at sykehuset skulle ligge nært nok Kristiansund.

Hadde det ikke vært for at for mange stemte på de borgerlige ved neste stortingsvalg så ville det også blitt en realitet. Et felles sykehus plassert på Storbakken av en statsråd fra Arbeiderpartiet etter faglige råd fra direktør Eidsvik.

Her en illustrasjon hvordan stortinget ville sett ut om sykepleierne bestemte sammensetningen på Stortinget.Her en illustrasjon hvordan stortinget ville sett ut om sykepleierne bestemte sammensetningen på Stortinget.Min mening er at den største grunnen til at det er en evig krig om funksjoner og nedleggelser av sykehus landet rundt er struping av økonomien til sykehusene. Gjennomført av statsråd Høie. Opposisjonen med Arbeiderpartiet i spissen har hele tiden foreslått vesentlig større beløp i sine budsjettforslag til sykehusene.

Det som er nytt foran årets valg er at Arbeiderpartiet går til valg på å fjerne publish management tankegangen i norske sykehus. Økonomi skal ikke lengre være et fokus. Det skal pasienten. Og Arbeiderpartiet går til valg på sterkere politisk styring. Politikerne skal tilbake i styrene. Alt dette og mere til er programfestet.

Disse punktene er nok noen av hovedårsakene til at Arbeiderpartiet har stor oppslutning blant de som jobber i helsesektoren. Sist bekreftet av meningsmåling denne uken. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Svein Erik Leren · 2 år siden
    Og hvorfor bestod ikke føde og akutt i KSU Grødahl? Jo fordi Støre banket gjennom fellessykehus.Og nå vil dere ha den samme Støre til å vingle tilbake på det dere selv i lokalpartiet trumfet gjennom. Se deg selv i speilet for en gang skyld. Det stemmer at ingen sentrale politikere igangsatte prosessen om fellessykehus. Det var det lokalpolitikere på Nordmøre med eksordfører Øyen i spissen som gjorde. I hvilken rekkefølge dette skjedde er ikke godt å vite, men ifølge Øyen var det han i særdeleshet som klekket strategien. Sykehusmiljøet fungte senere. Det stemmer også at Ingebrigtsen ville diktere plasseringen av sykehuset. Eikrem ble stoppet og da var loddet kastet. Eidsvik pekte på aksen Hjelset-Frei som tilstrekkelig nært Kristiansund uten protester. Når så valget falt på Hjelset blir det bare tåpelig å hevde at forutsetningene ble brutt. Eller mener du Grødahl, at Eidsvik kun skulle hatt ett lokaliseringsalternativ på Frei, når utgangspunktet var et lokalsykehus for Romsdal på Eikrem?
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Arne Grødahl · 2 år siden
      @Svein Erik Leren Det er dette som er feil. Og som noen gjentar hele tiden. Stig Anders måtte gå tilbake på denne påstanden. Les hva jeg skrev her. Slik var det selv om noen har ønske om å si noe annet før et valg 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse