Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I disse dager er det skolestart for alle barn og unge. Og for 6-åringene som nå starter et 13 års løp og vil bruke store deler av sin oppvekst i skolen, vil trygghet og trivsel kanskje være det viktigste. Skolene er godt forberedt på å ta imot disse små med sine forventninger og inntrykk. Og stort sett skapes det trivsel, lek og læring for de aller fleste.

Men det evige spørsmålet er; hvordan skape trivsel og trygghet for alle i skolen og hvordan avdekke og fjerne truslene for at alle skal ha en trygg skolehverdag? Det er selvsagt flere ytre årsaker til mistrivsel, mobbing og uro, men det må skolen ha ressurser og kompetanse til å finne ut av.

Annonse
Annonse

Nylig er det beregnet et anslag elever som sliter med skolevegring, og det går ut på at cirka 10.000 elever sliter med det i Norge. Tallet er økende og årsakene er mange.

Det som sjeldent blir direkte snakket om og som er beskrevet i opplæringsloven er: «Skolen har en omsorgsplikt for elevene i skoletiden og har derfor ansvar for å gi elevene omsorg mens de er på skolen». SV mener tolkningen av og innholdet i skolens omsorgsplikt er avgjørende for utformingen av skolehverdagen. Foruten behovene som er beskrevet i opplæringsloven som beskyttelsesbehov, læringsbehov og behov for helsehjelp mener vi i SV at barns behov som er beskrevet i Barnekonvensjonen som emosjonelle og sosiale behov og ernæringsbehov, må være styrene for omsorgen i skolen.

Skolene utøver omsorgsplikten så langt ressursene og kompetansen rekker. Det vil s at både penger og kompetanse er mangelvare med de utfordringene skolen har i dag.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Med ujevne mellomrom ser vi medieoppslag hvor skoler og skoleeier (kommuner) ikke har medvirket til å yte omsorg til enkelte elever. Det har også resultert i dommer og erstatningssaker.

Også Kristiansund har det vært saker hvor elever ikke har fått lovpålagt opplæring og omsorg fra sin skole. For noen år siden ble en enkeltsak presentert i media og forelagt kommunens klageorgan og kommunens kontrollutvalg. Slike saker er selvsagt uheldig både for skoleeier, foresatte og eleven selv. At saken ble offentlig var trolig fordi pårørende følte seg maktesløs og at partene tolker GDPR og PVF (personvernreglene) ulikt. SV mener slike saker unngås best ved å satse på skolen både økonomisk og med økt kompetanse.

Det er nå stor debatt om at det kan bli et nasjonalt forbudt mot elevenes mobilbruk i skoletida. At mobiltelefoner er en trussel for trivsel i skolen burde vært kjent for de fleste. Igjen er det teknologien som trumfer menneskene. Likevel er det mange elever som føler trygghet ved å ha mobilen i veska si. Denne debatten bør engasjere alle som er opptatt av skole og elevenes trygghet.

Skolenes omsorgsplikt omfatter også trygge skoleveier og trygge uteområder. På det viset er vi alle som er trafikanter på skolevei og i skolenes nærområder også forpliktet til å gi skolebarna trygg vei til og fra skolen.

Kristiansund SV mener en god skole er det viktigste oppgaven til kommunen og vi går til valg på en bemanningsnorm i skolen som gir færre barn pr. voksne i skolen, flere helsearbeidere og andre yrkesgrupper inn i skolen og en ordning med skolemat i skolen. Dette er viktig for å opprettholde god omsorg og et godt læringsmiljø i skolen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse