fbpx
Annonse
Annonse
Mattis Himo
Ytring
12 september 2019 13:16
(F.v.) Silje Alise Ness, 1. kandidat og fylkestingsrepresentant for Rødt Møre og Romsdal, Mattis Himo, Leder for fylkesstyret i Rødt Møre og Romsdal.
(F.v.) Silje Alise Ness, 1. kandidat og fylkestingsrepresentant for Rødt Møre og Romsdal, Mattis Himo, Leder for fylkesstyret i Rødt Møre og Romsdal.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Når sammenligninga med barnehage blir en fornærmelse til barnehagene»… For der har de modne voksne som kan gå inn og hjelpe uenige parter til å finne sammen igjen. Dette mangler fylkestinget.

Der vi i barnehagene jevnlig ser eksempler på at man deler, samarbeider og gleder seg over andres suksess, oppleves det i starten av fylkestingsperioden som om alt vi har hørt er «meg», «mitt», og «jeg vil ha mer.»

Der vi i barnehagene ser at barna vet at det er stygt å lyve, og at det ikke er greit å bruke slemme ord om andre bare fordi man er uenige, haglet karakteristikkene i valgkampen og partiene ropte høyest om å få «enerett» på populære meninger.

Dialogen og evnen til samarbeid for å finne gode løsninger er borte, erstattet med taktikk, retorikk og maktspill uten sidestykke. At Ap velger seg Frp som samarbeidspartner er det tydeligste tegnet på at Ap har mista all ideologiske forankring.

Sp har faktisk bare i sitt valg tydeliggjort sitt ideologiske ståsted. At de opplever seg som et sentrum-høyre parti i større grad enn venstreparti. Det respekterer vi og heier på. Vis hvor dere kommer fra og hva som skiller oss. Synd at dere ikke var enda tydeligere på dette før valget slik at velgerne deres visste hva de stemte på. 

Her har Arbeiderpartiet feila. Når de i tillegg går på akkord med egne velgere, samarbeider kun for posisjoner, og ikke fremstår som et verdig styringsparti, er det vanskelig å se at Arbeiderpartiet skal løfte seg i kommende periode.

For oss i Rødt gikk vi inn til dette valget med en erkjennelse om at Møre og Romsdal fylke er i en kritisk periode de neste fire årene. Vi står overfor økonomisk vanskelige tider, vi ser en sterk fogderistrid som truer med å knuse fylket, og en klimakrise som man må håndtere og bygge framtiden for å takle.

Vi ser økende politikerforakt og at mistilliten til både de etablerte og nye partiene er svekket. Vi ser oppblomstring av protestpartier og bevegelser mot en urettferdig samfunnsutvikling, og økte forskjeller i levestandard både ut fra hvor du bor og hvor du jobber. Når politikere har millionlønner, og kaster politisk blår i øynene på velgerne for å beholde disse posisjonene for alt det er verdt, er det ikke rart at folk blir provoserte.

Når Ap så tydelig ikke ønsker å få til et samarbeid med partier som man kan skape en felles politisk plattform sammen med, så viser dette politisk arroganse og maktsykhet som går på bekostning av fylkets beste. Ved å skape en bred politisk allianse, på venstresiden av den politiske aksen, men uten å binde mandater i kontroversielle saker, vil man i større grad kunne være klare for å møte de utfordringer fylket står ovenfor. Da trengs det politisk modenhet, og vilje til å snakke sammen selv om det vil kunne koste noe. Med dagens alternativer er det ingen politisk vilje til samarbeid, og ordførerklubba lokker mer enn fylkets beste. Og det provoserer.

At Ap gir makt til Frp for å sikre egen posisjon viser hvor høyrevridd Ap faktisk er. At Ap ønsker et parti som både fornekter klimaendringer og ønsker at vi skal slutte å hjelpe flyktninger i havsnød sier sitt. En stemme til Ap har faktisk blitt en stemme til ytre høyre, og folk lurer på hvorfor Ap mister stemmer.

Sånn som ting står seg nå, er en stemme for Ap en stemme for Frp og økt fogderistrid i fylket. Politisk kaos i fire år, og et styringsudyktig fylkesting som må forhandle på enkeltsaker hele perioden.  En stemme for Sp er en også stemme for KrF, V og H. Sp sin plattform er tross alt ideologisk og partipolitisk forankra, selv om vi helst skulle ønske at Sp ikke blir dratt mot høyre, så ser vi trenden i hele landet. Sist i Molde der Molde Sp først var sterkt mot deponiplanene på Raudsand, men nå går til sengs med Høyre og sikrer støtte til deponiet. 

Den plattformen med Sp, H,V og KrF er det vanskelig for oss å støtte av ideologiske  grunner. Denne konstellasjonen kjennes det ut som om henter fram det verste i Sp uten å egentlig flytte de andre partiene så mye mot venstre, bortsett fra at de trolig må finne seg i å ha litt distriktsfokus (noe som vil styrke dem inn mot stortingsvalget).

Det finnes ikke noe godt alternativ mellom de to. Den eneste gode løsningen slik vi ser det er et rød-grønt samarbeid. Da vil en kunne få et samarbeid bygd på et slags verdigrunnlag og ei retning i politikken. Vi har tross alt muligheten for et styringsdyktig flertall på rød-grønn side, så hvorfor ikke la fylkets beste gå fremfor personlige ambisjoner. 

I barnehagene fortelles det også eventyr, og de lærer at trollene ikke tåler så mye sollys før de blir til stein.

På tide at noen lærer de etablerte politikerne i Møre og Romsdal hva det betyr å være ansvarlige voksne. Se til barnehagene. Vi har tydeligvis mye å lære…

Av Silje Alise Ness, 1. kandidat og fylkestingsrepresentant for Rødt Møre og Romsdal, Mattis Himo, Leder for fylkesstyret i Rødt Møre og Romsdal.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 8 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har Sve glemt det? Dagens regjering Ap og Sp, samt Krf, V og ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte