Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
15 juli 2024 10:00
Del på Facebook
Frei kirke er en del av vår historie fra 1897. Den har en fin beliggenhet ved Rastarkalv. Foto: Terje Holm
Frei kirke er en del av vår historie fra 1897. Den har en fin beliggenhet ved Rastarkalv. Foto: Terje Holm

Nordmøre har mange gamle kirker, som er en viktig del av vår historie. Frei kirke fra 1897 er en av dem. Frei er et gammelt kirkested med gravsted tilbake til middelalderen.

Det har stått en kirke på Frei siden 1400-tallet. Den eldste kjente kirken er fra midten av 1600-tallet og brant ned i 1766. I 1767 ble det reist en ny kirke som ble revet i 1896.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Dagens langkirke ble bygd av tømmer fra Frei i 1897. Tidligere ordfører Axel Fiske var opptatt av å ta vare på kirken og var med på en større oppussing i 1955 i forbindelse med 1000 års-jubileet for slaget på Rastarkalv med kongebesøk. Også Nils Fiske har hatt et engasjement for å ta vare på den historiske kirken.

Fram til slutten av 1960-tallet gikk fylkesveien fra Freistranda mot Bjerkestrand gjennom Frei gård til kirken og videre mot Oterneset.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

I 2022 feiret Frei kirke 125 års jubileum. Den er en av flere kirker på Nordmøre som ble bygd i siste halvdel av 1800-tallet. Det er viktig å ta vare på disse kirkene framover som historiske bygg for kirkelige handlinger og kulturarrangementer.

I 2024 har Regjeringen foreslått å sette av årlige midler på inntil 500 millioner til kirkene som en del av en bevaringsstrategi: De kulturhistorisk verdifulle kirkebyggene bevares og tas i bruk av menighetene, lokalsamfunnene og fellesskapet på en bærekraftig måte. Kirkebyggene med deres interiør og omgivelser verdsettes som kilder til tro og kunnskap, og er grunnlag for opplevelse, engasjement og innsikt i Norges kulturhistorie.

Øverst et bilde fra Frei kirke, antageligvis ved innvielsen i 1897. Nederst ser vi kirken i dag. Bilde fra Nordmørsmusea / Foto: Terje HolmØverst et bilde fra Frei kirke, antageligvis ved innvielsen i 1897. Nederst ser vi kirken i dag. Bilde fra Nordmørsmusea / Foto: Terje Holm

I 2022 var Frei kirke 125 år hvor det ble arrangert en jubileumskonsert 23. september med Rune Tylden, Andreas Ljones og Øystein Sandbukt. Foto: Terje HolmI 2022 var Frei kirke 125 år hvor det ble arrangert en jubileumskonsert 23. september med Rune Tylden, Andreas Ljones og Øystein Sandbukt. Foto: Terje Holm

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse