Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Direktør i Helse Møre og Romsdal helseforetak, Olav Lødemel. Foto: Helse MR
Direktør i Helse Møre og Romsdal helseforetak, Olav Lødemel. Foto: Helse MR
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I juni 2017 fikk PricewaterhouseCoopers AS (PwC) i oppdrag fra Helse Møre og Romsdal å utføre en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) av pediatritilbudet i Møre og Romsdal. Med seg på laget hadde de tre overleger fra sykehusene i Kristiansund, Ålesund og St. Olavs, hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund (NSF), en brukerrepresentant, en representant fra Kristiansund/Orkide og to kommuneoverleger. Dvs en faglig tung arbeidsgruppe.

ROS-analysen ble publisert 12. oktober 2017, med tittel: Helse Møre og Romsdal ROS-analyse valg av modeller for pediatri i HMR

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

De tre modellene som ble vurdert er gjengitt slik de er beskrevet i rapporten, kapittel 5.2:

Modell A:

«I denne modellen er det to sengeposter for barn og unge i Møre og Romsdal. Tilbudet i Ålesund består med dagens funksjoner og ved SNR organiseres det pediatriske og kirurgiske barnetilbudet i en mindre barne- og ungdomsseksjon.»

Modell B:

«I denne modellen samles alle barn med pediatriske tilstander som trenger innleggelse ved sengepost barn og ungdom i Ålesund.»

Modell C:

«I denne modellen består det pediatriske tilbudet i SNR av barnepoliklinikk og dagbehandling 5 dager i uken hvorav 1 – 2 dager med utvidet åpningstid. Det er ikke døgnkontinuerlig drift med barn i egne senger eller barnelege i vakt. Alle barn med pediatriske tilstander som trenger innleggelse samles ved sengepost for barn og ungdom i Ålesund. Barn med kirurgiske, ortopediske eller ØNH-tilstander ligger på voksenavdeling (C1) eller SNR har ingen inneliggende barn (C2).»

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

ROS-analysen konkluderer med at modell A gir minst risiko for barnepasientene! Som PwC skiver i rapporten, så var det også «vært en svært stor grad av enighet i ROS-gruppen, både hva angår de mål og risikoelementer som presenteres og de vurderinger av sannsynlighet og konsekvens som har gitt endelig risikoscore for de enkelte risikoelementene.»

Tidligere direktør Espen Remme sa til Romsdals Budstikke 19 oktober 2017 at han støttet forslaget fra pediatrigruppen og ROS-gruppen, og vil gå for barneavdeling på Hjelset. «- Helse Møre og Romsdal har fått et godt faglig grunnlag og et tydelig faglig råd for utvikling og avgjørelser knyttet til det barnemedisinske tilbudet i SNR og HMR.» Dette ble også innstillingen til styret i Helse Møre og Romsdal. Som vi vet endret styret på innstillingen. Espen Remme fikk senere sparken.

Nå vil ny direktør Lødemel legge dette grundige (og kostbare) arbeidet til side! Som PwC skrev i sin rapport – de tok ikke hensyn til økonomi. Men Lødemel – som selv ikke bor her og har annet tilbud til sine barn – synes visst at økonomi er viktigere enn barnepasientene? I Tidens Kravs artikkel 18. oktober 2024 at avdelingen ikke holder stengt fordi de mangler fagfolk – men fordi de har ansettelsesstopp på grunn av økonomi!

«Som for pediatrigruppen har det også for ROS-gruppen kun vært foretatt helsefaglige vurderinger. Økonomiske konsekvenser ved de enkelte modellene er derfor oppfattet å ligge utenfor vårt mandat.» (s. 9)

I sin begrunnelse for Modell A skiver også ROS-gruppa at Modell A vil sørge for at også barnepasientene får lovpålagte tjenester!

«For de aller fleste risikoelementene har ROS-gruppen vurdert modell A som klart er å foretrekke for å oppnå de målsettinger som er angitt. I dette ligger blant annet at barn og ungdom i hele HMR skal få et behandlingstilbud som beskrevet i FNs barnekonvensjon, spesielt artikkel 3 og artikkel 24, Grunnloven § 104, Spesialisthelsetjenesteloven § 2-2, §§ 3-1 og 3-6 samt forskrift om barns opphold på sykehus § 2.»

Ved å holde barneavdelingen i Kristiansund stengt på grunn av mangel på penger, eller helst vilje, påfører Helse Møre og Romsdal barnepasienten ekstra risiko og de tar fra barna lovpålagte tjenester!

Helse Møre og Romsdal påfører nok en gang pasienter – som de er satt til å ta vare på – unødvendig risiko – for å spare penger. Og dette tillater regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det skal huskes til valget neste år!

Av: Ingrid Uthaug,
Høgskolelektor i logistikk, Høgskolen i Molde, Campus Kristiansund
Styreleder i Bunadsgeriljaen

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Trist og se at man igjen dessverre fikk rett. Gang etter gang har det skjedd.... ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
For å sitere en greinalaus Stortings- og fylkespolitiker: "Ferger koster det det koster". Han aner absolutt ikke hva fergedriften koster. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøMed ei dobling av kostnaden fram mot ei eventuell sluttføring i 2040 er det relativ enkel matematikk. Så er spørsmålet ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at du antar at bompengene t/r Vik-Molde blir kr. 1.000,- med Møreaksen. Tiden vil vise hvor mye du ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøSlik eg tolkar utrekninga er satsane basert på 2022 prisar etter P50 kalkyle. Så kan det vere at prisauke utover ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrBompengesatsene som KS2-analysen opererer med er basert på at alle kostnadsøkninger utelukkende finansieres med bompenger. Altså ikke en bompengeandel på ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse