Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Ketil S. Andersen
Ytring
16 august 2017 11:09
Del på Facebook
Ketil Strand Andersen. Foto: Privat
Ketil Strand Andersen. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NRK journalist Jarle Roheim Håkonsen spør «Er norske verdier, hva de nå enn er, truet?», etterfulgt av en overbærende latter, for å få det til å høres som om det er utenkelig at liksom vi skulle ha noen verdier. «Hva de nå enn er?» Har en NRK journalist virkelig så liten forståelse for hvorfor Norge er verden beste land å bo i?

Våre viktigste verdier er demokrati, rettssikkerhet, likestilling, likeverd, ytringsfrihet, flere av ‘De 10 bud’, toleranse, dyrevern, miljøvern, skolegang, helsetjenester, etc.

Demokrati er kultur. Vi har et demokratisk samfunn og vil definitivt ikke erstatte dette med f.eks. et religiøst styre, eller erstatte Grunnloven med religiøse lover, eller politikere med religiøse mørkemenn. Alle lovene gjelder dessuten likt for alle som bor i landet.

Vi har likeverd, ved at et hvert menneske har like rettigheter og plikter. Dette innebærer at sorteringssamfunn, kastesystem, klansystem, sortering etter religion, rase, etc., ikke aksepteres.

Vi har likestilling, som gjør at menn og kvinner, jenter og gutter, har de samme rettigheter og kan opptre på lik linje i samfunnet i alle situasjoner. Dette er altså veldig forskjellig fra det samfunnet der mennene eier kvinnene og pålegger dem å bruke burka eller hijab og begrenser deres bevegelsesfrihet. Dette innebærer selvsagt at jenter og gutter skal kunne ha felles aktiviteter og felles inngangsdører på skolen og andre arrangementer.

Toleranse overfor homofili, ved at man erkjenner at homofil er noe man er født som, ikke noe man velger, og at man anerkjennes fullt ut uavhengig av legning.

Toleranse overfor religioner. Det finnes bare èn gud, men mennesker i forskjellige verdensdeler har sin egen religion knyttet til denne guden. Da er det naturlig at man tolererer mennesker med andre religioner. Men samtidig må man ha intoleranse overfor intolerante religioner, og hensyn til juridiske lover og menneskerettigheter går foran hensyn til religion.

Skolegang, sykehus, etc., ikke gratis, men betalt av alle gjennom skatteseddelen og tilgjengelig for alle. Dette var noe som eksisterte i Norge før vi fant olje.

Dyr skal slaktes på en måte som medfører minst mulig smerte og frykt hos dyret. Grisen har forøvrig vært et viktig bidrag til den norske matkulturen. Ved å fore med forskjellige matrester og annet tok man bedre vare på ressursene, og grisen kunne derfor med rette sees på  som en sparegris. Grisen er derfor et viktig dyr i Norge og en del av norsk kultur, og bilder og figurer av griser skal derfor ikke gjemmes unna.

Dette er norske verdier. Mattradisjon, folkemusikk, bunader, vafler (som Håkonsen nevner), etc. er del av vår kultur, men kan neppe kalles verdier. Våre verdier er vårt samfunns grunnmur, mens vafler kan vi greie oss lenge uten.

Ønsker vi å forsvare og bevare våre verdier? Selvsagt, det er de som er vårt samfunn. Men det er ikke mulig å være både det ene og det andre på samme tid. Man kan ikke innføre sharialover som skal gjelde for noen og mens norske lover gjelder for oss andre, man kan ikke drive halal-slakting og dyrevern på samme tid, det samme med likestilling og undertrykking, ha gris og forby gris, la menneskerettighetene vike, dersom det er religiøst begrunnet, og samtidig ha menneskerettigheter, ha likestilling og adskille gutter og jenter på skolene, tillate at mennsker som bor i landet praktiserer sharia, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, diskriminering og undertrykking, og tvinger småjenter til å bruke hijab, mens norske jenter som ikke bruker plagget blir mobbet, osv.  Og hva velger vi ? Vi må ha klare og effektive tiltak mot alt som utfordrer våre verdier, fordi våre verdier er grunnen til at vi har et godt land. Fordi det ikke dreier seg om brun saus, vafler, lusekofter eller hardingfeler, men om hvordan vi lever. Og derfor er også Norge et attraktivt land for folk som bor i ikke-fungerende land uten slike verdier. Og i tråd med norsk kultur skal vi overlevere landet vi arvet til neste generasjon i like bra stand som det var da vi selv overtok det. Og det burde innebære at migranter legger igjen ukultur i det landet de flykter fra, for det er ukulturen de flykter fra, ikke landet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Denne bekymringen for fylkesøkonomien er berettiget. Som lokalpolitiker som har vært vara i samferdselsutvalget har jeg fulgt økonomien i fylket ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøFlaskehalsar som er inne er forbi Veblungsnres, Brustuglia på E136,  3 bruer på RV70, E39 Volda til Ørsta. I tillegg ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrEn flaskehals er en trafikkhindring. Og her er ferger utvilsomt den virkelig store flaskehalsen. Hva mener du en flaskehals er?Jeg ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøDu veit inderlig vel kva ein flaskehals er.Kva er ditt forslag til korleis Noreg skal nå klimamåla sine?Frank Sve fikk ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrDu viser til klimamål og rapporter, og til konsekvenser for framtidig veibygging. Om du mener alvor med at flaskehalser må ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøI ein uttale til mellom anna E39 Ålesund til Molde, eller omvendt, uttaler Transportforvaltning Midt i SVV (05.03.24) mellom anna, ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse