Annonse
Annonse
Stein Kristiansen, leder Rødt Kristiansund
Ytring
08 desember 2021 13:41
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Med knefall for EØS og markedstilpasning har vi blitt koblet til det europeiske kraftmarkedet og fått kraftpriser opp mot de himmelske høyder. I regjeringen har dette utløst «action» og løfter om tiltak. Det er jo bra, men man kan ikke unngå å spørre om hvorfor varslede katastrofer nærmest skal røske dørene av hengslene før det blir «action».

Om dette skal illustrere «magien i en førjulstid», må jeg for egen del si at jeg ber om å bli vaksinert for en utvikling hvor levende mennesker blir definert til å være objekter og forbrukere i et «velfungerende» marked. Det er så avgjort ikke «velfungerende» når vi i helsemessig sammenheng blir definert som «ordre-reserve og biomasse» av helseforetakene, eller når vi blir «konsumenter» i energiforetakenes markedsstrategier. Dette har heller ikke noe med «magi» å gjøre, men et system som lar markedskrefter ta over samfunnsmessig og økonomisk kontroll, mens de som skaper verdiene og holder velferds-Norge i gang skal avspises med at de aller helst burde holde kjeft og bare finne seg i det som kommer.

I vår «magiske» førjulstid sitter vi lokalt og skal velge mellom pest og kolera i vårt kommunebudsjett for 2022. Med 12000 milliarder på bok, og stadig flere milliardærer i vårt land, sitter vi som en lokal fattigkommisjon og skal fordele elendigheten. «Magien» vi skaper står i en uendelig rekke av planer som er innpakket i glanspapir for å glede våre øyne og vår fantasi. Nøkternt sett hadde vi oss klart oss bra med noen få A4-ark med svart skrift.

Faktiske forhold i samfunnet gir oss grunnrisset og konturene av et samfunn, som i stadig større grad skal dyrke fram sosiale og økonomiske forskjeller, hvor sterke og aggressive markedskrefter skal ha uttelling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I vår historie er det fagforeninger sammen med mange ideelle organisasjoner som har vært basis for å nedkjempe sosiale og økonomiske forskjeller. Dette er fortsatt viktige og gode redskaper i kampen for å utjevne forskjeller.

Så får politikerne komme diltende etter når dørene er røsket av hengslene.

Utgangspunktet skal være at dette skal vi ikke finne oss i!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Havets sølv – kystens gull
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Rolf Erik PedersenIngen av kravene til hovedfarled lar seg oppfylle med Romsdalsaksen.Riksantikvaren er øverste instans i vernesaker.
Terje Sundsbø 4 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Rolf Erik PedersenDet er kun et fåtall konsulentselskaper som er kvalifiserte til å foreta KS2-analyser. Men du stoler vel heller ikke på ...
Rolf Erik Pedersen 11 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Terje SundsbøDet er mange klassifiseringen for hovedfarled. Dette burde du vite, før du uttaler deg.Riksantikvaren avgjør ikke så viktige saker alene?
Rolf Erik Pedersen 11 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Terje SundsbøVi får håpe på at bindingene mellom departementene ikke er "kompis" preget, slik at det blir en nøytral og seriøs ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Alf Helge FevaagDette er et svadasvar fra deg. Du slenger jo bare ut av deg påstander du ikke kan forsvare med annet ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Alf Helge FevaagIstedenfor å bare å gjenta disse tåpelige kommentarene dine, kan du heller påpeke hva som er mine fantasitall og alternativ ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte