Sentio Research Norge AS har på oppdrag for nettmagasinet KSU.NO utført en innbyggerundersøkelse, i Aure, Kristiansund, Smøla og Surnadal.
Bakgrunn
KSU.NO ønsket å få svar på noen samfunnsspørsmål, som vi anser som essensielle i fremtidig regions-, samferdsels- og helsetjenestedebatt. Noen av spørsmålene tror vi heller ikke har vært stilt tidligere. De fire kommunene utgjør over 60% av det totale innbyggertallet på Nordmøre. Utvalget utgjør nesten 62 prosent uten Halsa, som går inn i Heim kommune og blir en del av Trøndelag fra neste år. I tillegg er Surnadal, Aure og Smøla, sammen med Kristiansund, kommuner som får forlenget reiseavstand til det nye fellessykehuset i Molde.
De fire kommunene har tidligere behandlet vedtak om regionspørsmålet, og senere lagt saken i bero. Vi ønsket derfor å se om det var bevegelser i folkemeningen om regiontilhørighet for disse kommunene på Nordmøre, særlig etter vedtak om at to nordmørskommuner, Rindal og Halsa som henholdsvis har blitt - og skal bli en del av Trøndelag. Vi ønsket også å finne ut av om innbyggerne ønsker at regiondebatten skal bli en del av årets valgkamp.
Undersøkelsen er finansiert gjennom støttebidrag fra KSU.NO ved firma NettStudio as, samfunnsengasjerte privatpersoner og enkelte foretak tilknyttet disse.
Sukssessiv publisering av resultater i samarbeid med Tidens Krav
Etter at vi mottok resultatene av undersøkelsen, følte vi at tallene var såpass oppsiktsvekkende at vi valgte å inngå et et journalistisk samarbeid med Tidens Krav om å presentere funnene.
Spørsmål og resultater fra innbyggerundersøkelsen publiseres suksessivt i uke 12 og - 13. Alle resultater og statistisk materiale vil presenteres på en samleside for undersøkelsen.
Samleside for undersøkelsen
Faglig info fra Sentio Research om undersøkelsen
Innledning
Undersøkelsen er gjennomført over telefon og består av et representativt utvalg på 500 personer over 18 år fra kommunene Kristiansund, Aure, Smøla og Surnadal. Utvalget er vektet for best mulig å gjenspeile populasjonen med tanke på kjønn, alder og geografi.
Intervjuing
Intervjuene ble gjennomført i perioden 6. til 9. mars 2019.
Feilmarginer ved fordelinger
I enhver utvalgsundersøkelse må man operere med feilmarginer for fordelinger (prosentuering). Størrelsen på feilmarginen avhenger av utvalgtes størrelse, og av resultatet i utvalget. Jo mer prosentandelen som har en bestemt egenskap, nærmer seg 50, dvs. jo mer heterogent utvalget er, desto større feilmargin må vi regne med. I denne undersøkelsen med et utvalg på 500, vil feilmarginene variere fra 2,6 prosentpoeng ved en 10/90-fordeling til 4,4 prosentpoeng ved en 50/50-fordeling. Figuren under viser hvordan feilmarginene utvikler seg ved ulike utvalgsstørrelser og fordelinger.
Signifikanstesting
Det er signifikanstestet om resultatene for hver undergruppe er signifikant forskjellig fra motsatsen, for eksempel om menn svarerDet er signifikanstestet om resultatene for hver undergruppe er signifikant forskjellig fra motsatsen, for eksempel om menn svarerannerledes enn kvinner, eller om de som er under 30 år, svarer annerledes enn de som er eldre. Signifikante forskjeller markeresmed pil og fargekode. Dersom en forskjell er statistisk signifikant, kan vi med 95 prosent sikkerhet hevde at den er reell ipopulasjonen og ikke skyldes tilfeldigheter i utvalget.